Oficiali Vilniaus miesto plėtros agentūra

Ragaujame Kalėdų patiekalus

Galima suskaičiuoti per 100 lietuviškų Kūčių vakarienės patiekalų, bet visi turi vieną bendrą bruožą – yra be mėsos, o dauguma – veganiški. Prieššventinis pasninkas baigsis tik pirmą Kalėdų dieną, todėl Kūčių vakarą lietuviai deda ant stalo miltinius patiekalus ir žuvį.

Tradiciškai ant Kūčių stalo reikia padėti 12 skirtingų patiekalų, nes jie simbolizuoja ateinančių metų mėnesius. Jei norite, kad jums sektųsi, turėtumėte paragauti bent po kąsnelį iš visų dvylikos.

Aguonų pienas

Veganiškiau nebūna! Aguonų pienas gaminamas aguonas mirkant karštame vandenyje, jas sumalant, įpilant vandens ir šiek tiek cukraus. Puikiai dera su keptais patiekalais ir kūčiukais, kurie tradiciškai mirkomi aguonų piene. Gali būti, kad aguonų pieno prekybos centre nerasite, bet pasigaminti išties lengva!

Kūčiukai

Kiekviena šeima šiuos mažus tešlos gabalėlius su aguonomis kepa savaip, tačiau nebūtina vargti – nuo lapkričio mėnesio šių veganiškų Kūčių sausainių pilnos prekybos centrų lentynos. Įprastai jie užgeriami aguonų pienu ar spanguolių kisieliumi. Taip pat nepamirškite Kūčių burtų – užsimerkę paimkite saujelę kūčiukų ir suskaičiuokite. Jei skaičius lyginis, kitais metais rasite antrą pusę arba susituoksite.

Spanguolių kisielius

Tai ir gėrimas, ir desertas. Spanguolių kisielius ruošiamas iš virtų spanguolių, vandens ir trupučio krakmolo. Jis gali būti patiekiamas karštas arba šaltas. Tiesa, spanguolių teks ieškoti turguje ir kisielių gamintis namuose.

Silkė

Kūčių vakarienės stalas be silkės neįsivaizduojamas. Jos paruošimo būdų yra galybė, bet kiekviena šeima turi savo receptų. Vis dėlto niekada ne vėlu išbandyti ir naujovių, galbūt ką nors egzotiškesnio nei tradicinis silkių sluoksninys, vadinamas patalais. Beje, jei per vakarienę prisivalgėte sūrios silkės, pasidėkite prie lovos puodelį vandens ir pasiruoškite Kūčių magijai. Sakoma, kad kas tą vakarą sapne paduos puodelį, taps būsimu sutuoktiniu.

Koldūnai su grybų įdaru

Žinoma, smagu jų pasigaminti ir patiems, tačiau jei norisi Kūčių dieną praleisti ne prie viryklės, galima įsigyti ir prekybos centre. Įprastai tokie koldūnai tinka ir veganams, yra lengvai paruošiami ir nuostabiai skanūs. Be to, jei koldūnus kepsite orkaitėje, galėsite mėgautis pikantiškais pyragėliais.

Naudodamiesi šia svetaine, Jūs sutinkate su slapukų naudojimu analizės, reklamos ir personalizuoto turinio tikslais. Norėdami gauti daugiau informacijos,skaitykite čia.