Senatorių pasažas

Pirmas tvaraus svetingumo centras Baltijos šalyse.

400 metų istoriją skaičiuojančiuose, 2020 m. restauruotuose, didikų rūmuose įsikūrusę kepykla, mėsinė, natūralaus vyno baras, knygynas, ūkio ir interjero parduotuvės bei du restoranai: „Nineteen18“ ir „14Horses“.

„Senatorių pasažas“ gimė iš noro gyventi tvariai. Kiekvienas moderniai pagamintas patiekalas pristato lietuviškus skonius ir moko vartoti atsakingai. Visas parduotuves ir restoranus vienija tvarios veiklos principai, kuriuos skiepija šios vietos įkūrėjas – vizionierius danas verslininkas Niels Peter Pretzmann. Jis siekia sukurti erdvę, kurioje būtų sprendžiamos maisto grandinės problemos bei skatinama geroji ūkininkavimo praktika – ir visa tai daro taip, kad tvarumas taptų paprastas ir prieinamas kiekvienam.

Tvariau auginti produktai

Viskas, ką ragaujate „Senatorių pasaže“ – nuo paprastos pusryčių bandelės iš „Grūdo“ kepyklos iki gastronominės restorano „Nineteen18“ virtuvės šedevrų – pagaminta iš tvariai užaugintų produktų. Dauguma jų atkeliauja iš Ukmergės rajone įsikūrusio ekologinio, regeneracinio ūkio „Farmers Circle“. Pačioje ūkio širdyje veikiantis restoranas „Red Brick“ yra vienintelis sertifikuotas ekologinis restoranas Lietuvoje. Patiekalai kuriami taikant „iš lysvės iš lėkštę“ gastronomijos principą - ruošiami iš greta užaugintų daržovių ir ūkyje besiganančių jaučių mėsos.

Lietuviška, sezoniška, ekologiška

Vietoje augantys produktai diktuoja valgiaraščius ir atspindi besikeičiančius sezonus, todėl kaskart čia ragausite vis kitokį sodų, laukų ir miškų įkvėptą patiekalą. Lėkštėse puikiai dera tradicinė lietuviška ir moderni gastronomija: „Grūdo“ kepykla nenaudoja produktų, atkeliaujančių iš svetimų šalių; net cinamonas ir citrina yra pakeisti Lietuvoje augančiais produktais, dėl kurių kiekvienas patiekalas įgyja vietos kolorito.

Kuo mažiau atliekų

Produktų tiekimo planavimas ir specialiai kuriami valgiaraščiai padeda mažinti maisto atliekas. „Nuo nosies iki uodegos“ ir „nuo šaknų iki stiebelių“ gaminimo principai užtikrina, kad patiekalams bus panaudotos visos gyvūnų ir daržovių dalys. Iš sužiedėjusios „Grūdo“ kepyklos duonos restorano „14Horses“ virtuvės komanda gamina miso pastą skoniams pagyvinti, o iš mėsos ir žuvies kaulų verdamas sultinys.

Antram gyvenimui prikelti daiktai

Ar pastebėjote restorano „14Horses“ padavėjų prijuostes? Jos pasiūtos iš senų džinsų, bendradarbiaujant su menininke Milda Paukšte, kuriančia iš naudotos tekstilės. Tvarus požiūris į daiktus persikelia ir į restorano interjerą – lubos ir pertvaros pagamintos iš perdirbtos medienos, o sienos nėra užglaistytos – jos byloja apie skirtingus šių patalpų laikmečius.

Pastangos skatinti vietos gastronomiją, atsakingą ūkininkavimą ir sveikesnę maisto grandinę sulaukė daug tarptautinio dėmesio.

☆☆☆ 2024

☆☆☆ 2024

Nineteen18 suteikta Michelin žvaigždė, Falstaff maisto ir kelionių gidas restoranui skyrė 95 balus, o LaListe įtraukė į 1,000 geriausių pasaulio restoranų sąrašą.
14Horses įvertintas Michelin Bib Gourmand apdovanojimu už gerą kainos ir kokybės santykį, Star Wine List restorano vyno kortai suteikė sidabrinę žvaigždę.

Skaitykite daugiau

Sprendimai visai maisto grandinei

Geras maistas prasideda ūkyje ir priklauso nuo dirvos gerovės. „Senatorių pasažo“ restoranams produktus tiesiogiai tiekiantis ekologinis, regeneracinis ūkis „Farmers Circle“ siekia atkurti natūralų dirvos derlingumą ir išlaikyti Baltijos šalių biologinę įvairovę. Ši paprasta, pasitikėjimu paremta maisto grandinė suteikia galimybę žinoti maisto kilmę. Tai turėtų tapti tvarios ateities standartu. „Senatorių pasažas“ tęsia šios misijos įgyvendinimą.