Sausio 17, 2024

Vilniaus gastronomija tampa vis ryškesne žvaigžde Europos padangėje: komplimentų mūsų maistui negaili nei keliautojai, nei tarptautinė žiniasklaida

Europos žemėlapyje pastaraisiais metais vis dažniau sužibantis Vilnius išsiskiria ne tik didinga savo miesto istorija ar unikalia architektūra – vis žinomesne Lietuvos sostinė tampa ir dėl savo gastronominės kultūros. Vilniaus kavinės, restoranai ir čia dirbantys aukščiausio lygio šefai iš naujo kviečia atrasti ne tik tradicinius mūsų krašto valgius, bet ir modernias jų interpretacijas. Nemažo dėmesio kasmet sulaukia ir sostinėje vykstanti „Lietuvos gastronomijos savaitė“, o praėjusių metų lapkritį praūžęs renginys gavo kaip niekad daug komplimentų tiek iš čia viešėjusių keliautojų, tiek iš apsilankiusių tarptautinės žiniasklaidos atstovų.  

Gastronominis turizmas sostinėje sparčiai kyla į viršų

Vilnius jau ne vienerius metus žinomas Europos gastronomijos žemėlapyje, o į sostinę kasmet atvyksta vis daugiau maistui neabejingų, įdomių skonių bei naujų gurmaniškų patirčių ieškančių keliautojų. Unikali miesto istorinė aplinka, kartu su kokybiško maisto pasirinkimu, gali sužadinti daugelio turistų smalsumą ir paskatinti į mūsų šalies sostinę atvykti ne kartą.

„Ką parodyti ir kaip nustebinti keliautojus mūsų miestas tikrai žino: nuo rafinuotų restoranų, siūlančių šiuolaikinės virtuvės patiekalus, iki tradicinių, siūlančių laiko patikrintus ir mūsų kraštą atspindinčius autentiškus receptus. Turizmas neatsiejamas ne tik nuo lankytinų miesto objektų apžiūros, bet ir įvairių kulinarinių patirčių. Todėl didžiuojamės, kad mūsų sostinė tampa vis ryškesniu gastronomijos traukos centru, ieškantiems naujų bei įsimintinų skonių“, – sako Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.

Ji pažymi, kad prie miesto gastronominio turizmo žinomumo stipriai prisideda ir sostinėje vykstantys renginiai, pavyzdžiui, kasmet čia bei visoje šalyje rengiama „Lietuvos gastronomijos savaitė“. Praėjusių metų lapkričio 6–12 dienomis jau tryliktąjį kartą vykęs maisto renginys į Vilnių sutraukė ne tik tūkstančius vietos turistų, bet ir svečių būrį iš užsienio. 

Šimtai tūkstančių žavėjosi maisto ir miesto vaizdais iš Vilniaus

„Lietuvos gastronomijos savaitės“ metu sostinėje lankėsi ir keletas keliautojų bei nuomonės formuotojų iš Jungtinės Karalystės. Jie ne tik degustavo pasididžiavimo vertus patiekalus, bet ir lankė žymiausias miesto vietas, dalijosi savo įspūdžiais.  
Vilniuje viešėjusi keliautoja, fotografė ir kelionių tinklaraščio „Postcards By Hanna“ autorė  Hannar Brotherton su daugiau nei 405 tūkst. savo sekėjų „Instagram“ kanale pasidalijo užburiančiais vaizdais iš Vilniaus bei čia įsikūrusių jaukių restoranų, o planuojantiems keliones Europoje siūlė neaplenkti ir Lietuvos sostinės. Per 112 tūkst. peržiūrų surinkęs vaizdo įrašas sulaukė daugybės teigiamų reakcijų ir šiltų komentarų, o kai kuriuos paskatino Vilnių įtraukti ir į savo būsimų kelionių sąrašą.  

Sostinėje lankėsi ir kitas garsus Jungtinės Karalystės keliautojas bei videotinklaraštininkas Alex Hunter. Jis su savo 176 tūkst. sekėjų auditorija „YouTube“ kanale „Attaché“ pasidalino 20 minučių filmuota medžiaga ir jau surinko daugiau nei 172 tūkst. peržiūrų. Kūrėjas neslėpė, kad kelionė į Vilnių visiškai pakeitė jo požiūrį į šį miestą, o aplankyti restoranai ir ten paragauti patiekalai nustebino gerąja prasme.

„Dvi dienos Vilniuje mano suvokimą apie šį miestą ir šalį pakeitė amžiams. Ne pavargęs senųjų laikų reliktas, o judrus, klestintis, įdomus, žavus Europos miestas. Viena progresyviausių vietų Europoje. Vilnius užkariavo mano širdį nuo pat pirmųjų akimirkų ir kalbėdamas apie jį negaliu nesišypsoti. Aš vis dar galvoju apie tą šaltibarščių sriubą ir keptą duoną, kurią matysite ir mano reportaže. Išties neįsivaizdavau, kad Vilniaus gastronomijos scena yra tokia turtinga ir gali nustebinti tiek savo kokybe, tiek patiekalų įvairove bei kainomis. Šis miestas man dabar yra vienas mėgstamiausių Europoje“, – po kelionės į Vilnių kalbėjo Alex Hunter. 

Dešimtys paminėjimų ir užsienio žiniasklaidoje

Vilniaus gastronominis turizmas vis labiau pastebimu tampa ir tarptautinės žiniasklaidos akiratyje. „Lietuvos gastronomijos savaitės“ metu sostinėje lankėsi žurnalistai iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, taip pat kaimynių Lenkijos ir Latvijos, o žinia apie Vilniaus gastronominę kultūrą ir restoranus pasiekė šiose šalyse gerai žinomus naujienų portalus.  

Jungtinėje Karalystėje apie Vilnių rašė „Nationalworld“, „UK News“, „London World“, „Oxford Mail“, „The Herald“, „South Wales Guardian“ , „Your Local Guardian“ ir kiti. Apie Vilnių kalbėjo ir italų dienraštis „La Republicca“. 
Vilniuje apsilankę žurnalistai negailėjo komplimentų tiek moderniam sostinės veidui, tiek ryškiam jo gastronominiam maisto lobynui. Portalo „The Herald“ žurnalistas James Butler apžvelgė Vilniaus istoriją bei negailėjo komplimentų savo vizito metu aplankytiems restoranams ir ten ragautiems patiekalams. Žurnalistą ypač sužavėjo žydiški beigeliai, kuriuos jis vertino kaip vienus skaniausių ir unikaliausių iš kada nors ragautų.  

Rekordinio lankytojų srauto lapkritį sulaukusi ir per 50 sostinės restoranų į programą įtraukusi „Lietuvos gastronomijos savaitė“ yra viena iš priežasčių užsienio keliautojams bei viso pasaulio gurmanams aplankyti mūsų šalies sostinę. Siekiant pasiūlyti geriausias gastronomines patirtis turistams ir konkuruoti su kitais užsienio miestais, svarbus yra ir gastronomijos srities profesionalų ugdymas, profesiniai mainai.

Rudenį Vilnius prisijungė prie prestižinės gastronomijos organizacijos „Bocuse d’Or“, kuri vienija šefus iš viso pasaulio, turi stiprias gastronomines tradicijas ir kas dvejus metus Lione (Prancūzijoje) rengia svarbų kulinarijos konkursą. „Tikimasi, kad visa tai paskatins gastronominio turizmo plėtrą Lietuvoje ir sustiprins mūsų šalies bei miesto tarptautinį pripažinimą“, – sako  „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė. 

Naudodamiesi šia svetaine, Jūs sutinkate su slapukų naudojimu analizės, reklamos ir personalizuoto turinio tikslais. Norėdami gauti daugiau informacijos,skaitykite čia.