Vilnius visada didžiavosi savo išskirtine restoranų kultūra ir kvietė leistis į nepamirštamus kulinarinius nuotykius. Pagaliau miesto šefai sulaukė pripažinimo. Nors kitos Baltijos šalys puikavosi „Michelin“ žvaigždutėmis anksčiau, Lietuva sulaukė gardžiausio kąsnelio. 

2024 m. birželį Lietuva pagaliau prisijungė prie MICHELIN gido šeimos – keturi restoranai pelnė po vieną „Michelin“ žvaigždutę. Visi apdovanotieji restoranai įsikūrę Vilniuje, todėl Lietuvos sostinė tapo naująja gurmanų kryptimi, galinčia pasiūlyti didžiausią „Michelin“ žvaigždučių restoranų pasirinkimą Baltijos regione! Žvaigždutes pelnę restoranai vilioja kūrybiškumu, eksperimentais ir pagarba kulinarinėms tradicijoms.

Pirmajame Lietuvos MICHELIN gide iš viso 34 atrinkti restoranai, iš kurių 25 yra Vilniuje. Keturi buvo apdovanoti viena „Michelin“ žvaigždute, dar keturi – „Bib Gourmand“ už kokybę ir vertę, o vienas – „Michelin Green Star“ už tvarią gastronomijos praktiką.

Pelnyti geidžiamą „Michelin“ žvaigždutę – kiekvieno šefo svajonė. Pripažinimas, suteiktas už kokybišką meniu, aukštus standartus ir labai gerą maistą, reikalauja daug laiko ir atsidavimo. Šiems keturiems apdovanotų restoranų šefams pavyko įgyvendinti svajonę. Atraskite unikalią Lietuvos virtuvę, kuri atiduoda duoklę kulinariniam paveldui ir istorijai, tačiau drąsiai eksperimentuoja ir kuria modernią gastronominę kelionę.  

*Vieną „Michelin“ žvaigždutę pelnę restoranai

Demo

Dieną tai kavinė, o vakare erdvė virsta vienos „Michelin“ žvaigždutės restoranu. Meno ir gastronomijos sintezė ant stalo virsta patiekalais, kurie sukurti analizuojant įvairius socialinius bei kultūrinius konstruktus. Meniu skirtas ne tik numalšinti alkį, bet ir įkvėpti. Rinkitės „Farmer’s Table“ degustacinę vakarienę, paruoštą tik iš tą dieną gautų produktų. Norėdami išskirtinės patirties, neskubėkite ir pasimėgaukite autorine vakariene – trijų valandų gastronominis dešimties patiekalų nuotykis nustebins.

Tadas Eidukevičius – šefas, kūrėjas ir maisto filosofas, daugiau nei penkerius metus tobulinęs savo žinias ir požiūrį į gastronomiją „Michelin“ žvaigždutes pelniusiuose restoranuose Ispanijoje. Šiais metais už savo talentą jis taip pat pelnė pripažinimą ir Jaunojo šefo apdovanojimą (Michelin Young Chef Award).

Koks patiekalas nustebino „Michelin“ inspektorius? Ėriena; moderni gogelmogelio versija.

T. Ševčenkos g. 16A     Tel.: +370 665 00 508     https://demoloftas.lt     Šefas – Tadas Eidukevičius

Džiaugsmas

Istoriniame pastate pačioje Vilniaus širdyje įsikūręs restoranas industrinio stiliaus salėse jungia praeitį ir ateitį. Vietiniai sezoniniai produktai užtikrina šviežumą ir išskirtinius skonius bei kviečia atrasti kūrybiškus patiekalus. Galite rinktis dalintis patiekalais iš meniu, kad paragautumėte skirtingų skonių, arba, kaip „Michelin“ inspektoriai, pasinerkite į visapusišką potyrį degustacinės vakarienės metu, leisdamiesi į drąsią skonių kelionę.

Šefas Martynas Praškevičius anksčiau niekada nedirbo „Michelin“ žvaigždutę turinčio restorano virtuvėje, tačiau savo talentą jis paskyrė restoranui, kuris šiandien didžiuojasi pirmąja „Michelin“ žvaigždute.

Koks patiekalas nustebino „Michelin“ inspektorius? Slyvų ledai su baltojo šokolado putėsiais.

Vilniaus g. 28    Tel.: +370 631 11 153    https://www.dziaugsmas.com     Šefas – Martynas Praškevičius

Nineteen 18

Istoriniame pastate įsikūręs industrinio stiliaus restoranas kviečia prisėsti prie stalo ir pabendrauti su virtuvės šefu bei žvilgtelėti į ruošiamus patiekalus arba pasirinkti privatesnę aplinką. Vakaras prasideda svečiams palengva mėgaujantis 10 fiksuotų patiekalų meniu, kuris keičiasi priklausomai nuo sezono. Ingredientai patiekalams atkeliauja atvežtais iš vietinio ūkio ar Lietuvos miškų. Vakarienė neabejotinai provokuos, nustebins ir pradžiugins tiek skoniais, tiek ramia atmosfera.

Andrius Kubilius – garsus Lietuvos šefas, kurio pirmuoju įkvėpimu tapo mama ir močiutė. Jis taip pat intensyviai studijavo Baltijos šalių virtuvę, kad sukurtų išskirtinį restoraną, vertą „Michelin“ žvaigždutės.

Koks patiekalas nustebino „Michelin“ inspektorius? Daniška jautiena su vištienos karamele; koldūnai su grybais

Dominikonų g. 11    Tel.: +370 608 08 950    https://nineteen18.lt    Šefas – Andrius Kubilius

Pas mus

Restorano pavadinimas puikiai atspindi vietos atmosferą. Žvakių apšviesta erdvė ir rankų darbo mediniai stalai sukuria pojūtį, tarsi būtumėte namuose, o komanda kviečia neformalioje aplinkoje paragauti šiuolaikiškos vakarienės. Visi patiekalai yra asmeniški ir tikslūs, nes čia nerasite fiksuoto meniu. Kiekviena diena ant stalo pateikia kažką naujo, priklausomai nuo sezoninių produktų, kurių dalis – tiesiai iš šefės mamos daržo. Čia galite tikėtis fermentuotų produktų ir tvariai paruošto maisto bei daug dėmesio daržovėms.

Šefė Vita Bartininkaitė savo įgūdžius tobulino trijų „Michelin“ žvaigždučių restorane „Geranium“ Kopenhagoje ir yra vienintelė moteris šefė Lietuvoje, pelniusi „Michelin“ žvaigždę.

Koks patiekalas nustebino „Michelin“ inspektorius? Jautienos tartaras; aviečių sniego desertas su baltojo šokolado ganašu

Pilies g. 28   Tel.: +370 620 11 161  https://www.instagram.com/pasmusrestoranas/  Šefė – Vita Bartininkaitė

„Bib Gourmand“ restoranai

„Michelin“ specialiu apdovanojimu „Bib Gourmand“ įvertino restoranus, kurie tiekia gerą maistą už prieinamas kainas. Trys iš keturių šiuo apdovanojimu apdovanotų restoranų įsikūrę Vilniuje. 

Gaspars
Gaspars
Virtuvė: indų ir portugalų

MICHELIN „Sommelier“ apdovanojimas

Kamilė Bartusevičiūtė / Pacai

Ekspertus sužavėję restoranai, patekę į MICHELIN gidą

Iš 26 restoranų, pelniusių „Selected by Michelin“ titulą ir patekusių į MICHELIN gidą, net 18 restoranų yra įsikūrę Vilniuje. Šis pripažinimas reiškia, kad virtuvės šefai, pasitelkdami kokybiškus ingredientus, kuria išskirtinius patiekalus. Atrinktų restoranų meniu suteikia galimybę mėgautis kūrybiškais įvairių virtuvių patiekalais - čia rasite nuo etninės ar tradicinės iki modernios virtuvės šedevrų.

 Amandus            Augustin            Da Antonio            Dine             Elven             Ertlio Namas     Fabrikėlis   Farmer and the Ocean         Gastronomika          Heji         Justa Pasta         Momo grill     Pacai           Protėviai          Somm          Stebuklai         Stikliai           Telegrafas