Rugsėjo 24, 2025

Pasaulinės turizmo dienos proga pristatoma patyriminė „Skonių kelionė po Vilnių“

Rugsėjo 27 d. minimą Pasaulinę turizmo dieną Lietuvos sostinė pasitinka pristatydama „Skonių kelionę po Vilnių“ – inovatyvų pasakojimą, atkuriantį miesto gastronomijos istoriją nuo karališkųjų laikų iki šiandienos virtuvės. Šis Vilniaus turizmo informacijos centre demonstruojamas kūrinys gimė kaip atsakas į vis didėjantį užsieniečių susidomėjimą Lietuvos ir jos sostinės kulinariniu paveldu. 

„Ši patyriminė kelionė yra dar vienas žingsnis pristatant Vilnių kaip kūrybišką ir inovatyvų miestą. Siekiame, kad turistai ne tik pamatytų mūsų sostinę, bet ir pajustų jos skonį, suprastų gastronomijos tradicijas ir istoriją“, – teigia sostinės turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.

Atsivers durys į valdovų valgomuosius

V. Daubarienė pažymi, kad turistų srautai sostinėje auga, o kulinarija, kaip rodo Vilniaus turizmo informacijos centro patirtis, yra ta sritis, kuri sulaukia ypatingo miesto svečių dėmesio. Kone kas trečias centro lankytojas klausinėja apie vietas papietauti, paragauti vietinės virtuvės patiekalų, domisi, ką Vilnius gali pasiūlyti išskirtinio. Susidomėjimą gastronomija skatina ir tai, kad Vilnius turi prestižinio „Michelin“ gido įvertintų bei rekomenduojamų restoranų.  

Be to, atvykėlių susidomėjimą sostinės kulinarinėmis tradicijomis puikiai pademonstravo jau tradicinis šaltibarščių festivalis „Vilnius Pink Soup Fest“, pritraukęs 93 tūkst. lankytojų, iš kurių beveik penktadalis buvo užsieniečiai. 

Vilniaus turizmo informacijos centro vadovas Gediminas Šukutis sako, kad turistai Lietuvos sostinėje lankosi ištisus metus, tačiau šaltuoju sezonu dažniau ieškoma pažintinių pramogų viduje, todėl Pilies g. įsikūrusiame centre demonstruojama „Skonių kelionė po Vilnių“ taps dar viena patirtimi, praturtinančia viešnagę Vilniuje.  

Videomenininko Rimo Sakalausko sukurta patyriminė kelionė nukelia žiūrovus į istorinius laikus. Projekcija, transliuojama ant Turizmo informacijos centro salės sienų ir lubų, kuria įtraukiantį Vilniaus gastronomijos tradicijų pristatymą. Kelionės metu žiūrovai patiria vizualines transformacijas: sostinės gatvėse išauga apelsinmedžiai, primenantys karališkuosius laikus, bajorų stalus nukloja tradiciniai patiekalai, o miestas nusidažo rožine spalva, pasakojančia šaltibarščių istoriją.

„Skonių kelionė po Vilnių“ nemokamai bus demonstruojama kasdien nuo 11.00 iki 16.00 valandos Vilniaus turizmo informacijos centre, Pilies gatvėje 7. Ji ne tik supažindins su miesto istorija ir gastronomija, bet ir kvies išbandyti viską patirti patiems – užsukti į restoranus, ragauti vietinius patiekalus, atrasti Vilniaus skonius.

Patyriminę kelionę po Vilniaus skonių pasaulį galės išbandyti ir apie 100 Turizmo informacijos centrų atstovų iš įvairių Europos šalių, kurie lapkričio pabaigoje atvyks į Vilniuje organizuojamą tarptautinę konferenciją „CityDNA Visitor Experience Expert Meeting“ ir dalinsis gerosiomis praktikomis, analizuos turizmo tendencijas ir pristatys naujoves.  

Pasak V. Daubarienės, būtent gastronominės patirtys ypač akcentuojamos pristatant Vilnių užsienio žurnalistams ir kelionių organizatoriams.

„Vien šiemet Vilniuje jau lankėsi daugiau kaip 80 užsienio kelionių organizatorių atstovų, o praėjusią savaitę Vilniuje viešėjo 9 asmenų grupė iš Nyderlandų, kurie po Lietuvą ir Vilnių keliavo pirmą kartą. Vienas iš geriausiai įvertintų miesto aspektų buvo būtent kokybiškas maistas. Esame tikri, kad „Skonių kelionė po Vilnių“ šias patirtis dar labiau praturtins ir taps atradimu tiek užsieniečiams, tiek vilniečiams“, – įsitikinusi „Go Vilnius“ atstovė.

Turistų srautai sostinėje auga

„Skonių kelionėje po Vilnių“ galės sudalyvauti kiekvienas Vilniaus turizmo informacijos centro lankytojas, o jų 2025 m. sausio-rugpjūčio mėnesiais sulaukta beveik 57 000. Net 83 proc. centro lankytojų sudaro užsieniečiai, daugiausia atvykę iš Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, taip pat vis daugiau keliautojų atvyksta iš JAV, Japonijos ir kitų Azijos šalių.

Turistų skaičiaus augimas matomas ir analizuojant masinius renginius, kurių puikiais orais lepinusį rugsėjį sostinėje netrūko. Pavyzdžiui, festivalis „Vilniaus dienos“ kasdien sulaukė nuo 12 000 iki 18 000 užsieniečių, Vilniaus maratone apie 20 proc. dalyvių sudarė bėgikai iš užsienio valstybių.

„Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė V. Daubarienė pažymi, kad nuoseklus turistų skaičiaus augimas Vilniuje matomas žvelgiant į įvairių šaltinių duomenis.

„Siekiame naudoti įvairaus lygmens duomenis, kuriuos lyginant tarpusavyje ryškėja tam tikros tendencijos. Džiaugiamės matydami turistų skaičiaus augimo tempus kiekviename žingsnyje – per aštuonis šių metų mėnesius Vilniaus turizmo informacijos centre sulaukta 17 proc. daugiau turistų, pirmąjį pusmetį Vilniaus oro uoste bendras keleivių skaičius išaugo 4,5 proc., o apklausus keletą Vilniaus viešbučių matyti, kad svečių skaičius vidutiniškai išaugo 8 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu“, – sako V. Daubarienė.

Augimo tendenciją patvirtina ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenys – vidutinis užimtumas Vilniaus viešbučiuose per aštuonis šių metų mėnesius siekia 64,4 proc., kai pernai tuo pačiu metu fiksuotas 61,4 proc. rodiklis. Tuo metu svetingumo sektoriaus duomenų ir analizės bendrovės STR („Smith Travel Research“) informacija rodo, kad tarptautiniams tinklams priklausančių Vilniaus viešbučių užimtumas šiemet siekia net 77,8 proc., kai pernai buvo 74,5 procento.