Nuo 1990 m. prasideda lietuviškos kultūros, kartu ir gastronomijos atgimimas. O šiuo metu Lietuvoje apskritai vyksta tikra gastronominė revoliucija. Nauja jaunų šefų karta keičia tradicinės virtuvės veidą ir formuoja naują gastronominę tapatybę. Šiuolaikiniai šefai vis dažniau eksperimentuoja su vietiniais skoniais, tad nenustebkite meniu atradę mėlynių girą, vėžių sriubą, pienių ledus, virtinius su šamo įdaru, gintaro arbatą, varškės sūrį su šieno kremu, kiaulpienių šaknų kavą...Interpretuojami ne tik dvarų ar miestų kultūros patiekalai, bet ir bulviniai, kurie buvo įtvirtinti sovietmečiu – jie juk irgi yra Lietuvos kulinarinės tradicijos dalis.

Džiaugsmas

Nors šis restoranas dvejus metus iš eilės buvo paskelbtas geriausiu Lietuvoje, Džiaugsmas neturi pretenzijos būti fine dining vieta. Priešingai, Džiaugsmo šefas ir šeimininkas Martynas Praškevičius kviečia čia atsipalaiduoti, ragauti, dalintis patiekalais, o kai kuriuos jų netgi valgyti rankomis. Kokybė yra šios vietos sėkmė visi pagrindiniai meniu ingredientai yra lietuviški ir pačios aukščiausios rūšies, perkami be tarpininkų, tiesiai iš ūkininkų rankų.

Adresas: Vilniaus 28

Ertlio Namas

Vieną radikaliausių meniu Lietuvoje siūlantis restoranas „Ertlio namas“ yra daugiau nei skanaus maisto vieta. Tai yra istorinė patirtis. Restorane galima ne tik paragauti lietuvių didikų patiekalų, bet ir per maistą sužinoti daugiau apie šalies istoriją. Vakarienei galima rinktis 4 patiekalų (35 Eur) ir 6 patiekalų (45 Eur) meniu. Kiekvieną variantą papildo šefo komplimentai. Kurti valgiaraštį virtuvės šefui čia padeda istorikai.

Adresas: Šv. Jono 7

Senoji Trobelė

Nedidelė trobelė miesto viduryje tarsi nukelia į senuosius Lietuvos laikus, tačiau slepia ypatingo lietuviško maisto paslaptį. Restoranas sugrąžina prie lietuviškų šaknų. Autentiška vieta kviečia paragauti nuo seniausių paveldo receptų iki bajoriškų patiekalų. Moliniuose induose ant medinių stalų nugula pagal senąsias lietuvių tradicijas ruošiami mėsos, žvėrienos, bulvių patiekalai - vegetariškų pasirinkimų taip pat nemažai. Pagal senovės lietuvių papročius čia kasdien kepama duona iš natūralaus raugo, su linų sėmenimis, sėlenomis, saulėgrąžomis. Prie patiekalų harmoningai dera gira, tradicinis lietuviškas alus ar midus. 

Adresas: Naugarduko 36

Mykolo 4

Šeimos restoranas puoselėja 19 a. buržuazinę Vilniaus virtuvę. Restoranas įsikūręs kelis šimtmečius skaičiuojančiame pastate, o receptai surinkti iš Vilniaus ponių užrašų, senųjų kulinarinių knygų, ir tobulinami pagal šiuolaikines aukštosios gastronomijos madas. Restorane patiekalus galima rinktis iš 4ių patiekalų „Skaniausiios Vilniaus istorijos“ meniu, kuriuo yra perteikiama viena ar kita Vilniaus istorija bei iš a La Carte meniu, kuriame kaip tikroje Vilniaus aukštuomenės puotoje, ant stalo nugula kilmingos įdarytos putpelės, elniena ar ėriena bei išskirtiniai vynai – tikra puota net ir vidury savaitės.

Adresas: Šv. Mykolo 4

Lokys

Vienas seniausių Vilniaus senamiestyje veikiančių restoranų garsėja žvėrienos patiekalais, kurie patiktų net pačiam kunigaikščiui Gediminui. Patiekalai ruošiami pagal Viduramžių tradicijas, meniu rasite amžių, kuriuo remiantis atkurtas patiekalas. O vakarieniaudami gotikos ar baroko salėse XV a. pirklių namuose šiandien patys pasijausite kaip Viduramžių didikai, besimėgaujantys medžioklės laimikiais.

Adresas: Stiklių g. 8

Naudodamiesi šia svetaine, Jūs sutinkate su slapukų naudojimu analizės, reklamos ir personalizuoto turinio tikslais. Norėdami gauti daugiau informacijos,skaitykite čia.