Prieš 10 metų dauguma čia minimų restoranų neegzistavo. Prieš 5 metus irgi veikė tik mažesnioji jų dalis. Tad akivaizdu, kad pastarieji keleri metai buvo itin derlingi – tiek fine dining mėgėjams, tiek vegetarams ir veganams, tiek egzotinių virtuvių gerbėjams, tiek ekologiško gyvenimo būdo sekėjams.

Tiesa, šiandien vis daugiau restoranų linkę rinktis ne tik įvairiausius vietinius, ne toliau nei keliasdešimties ar kelių šimtų kilometrų spinduliu augančius produktus, bet ir gilinasi į tai, ką valgė mūsų protėviai. Vilnius, kaip ir seniau, taip ir dabar, savo atvirumu pasaulio skoniams kuria tolerantiško ir smalsaus miesto įvaizdį, tačiau kartu turi pasiūlyti ir kai ką unikalaus.

Gal vakarienei itališkų patiekalų?

Da Antonio

Ši vieta turėtų patikti pasiilgusiems itališko skonio, bet kartu norintiems ir kažko naujo. Ilgametis restorano šefas Dmitrij‘us Babenko nuolat ieško neįprastų itališkų patiekalų formų ir derinių, remdamasis šios virtuvės klasikos kanonais ir savo ilgamete patirtimi. Meniu čia, kaip įprasta Italijai, prasideda nuo pirmųjų, antrųjų patiekalų, tuomet siūloma užsisakyti mėsos, žuvies ir kitų pagrindinių grilio patiekalų, o vakarienės pabaigai grand finale, žinoma, patiekiami desertai.

Adresas: Vilniaus 23

Le Travi

Jeigu norisi dar paprasčiau, bet ne prasčiau, „Le Travi“ gali būti puikus itališkos virtuvės pasirinkimas. Šio restoranėlio šefas specializuojasi makaronų patiekaluose ir vynuose, tad pasirinkimas čia ne toks platus kaip „Da Antonio“, tačiau gero itališko maisto ir atmosferos derinį virtuvės šefas ir restorano šeimininkas Mattia užtikrins su kaupu.

Adresas: Užupio 19

Pasiilgusiems prancūziškos klasikos

Stikliai 

Tai yra ilgiausiai veikiantis privatus restoranas Lietuvoje, kuris užaugino ir įkvėpė ne vieną šefų kartą. PatiStiklių virtuvė nuo seno yra ištikima laiko patikrintai prancūziškai mokyklai. Dabartinis virtuvės šefas Gerdvilas Žalys iki Stiklių“ trejus metus dirbo tarp 15 geriausių pasaulyje esančiame, prancūzų gastronomijos legendos Joël‘o Robuchon‘o restorane „L‘Atelier de Joël Robuchon Saint-Germain“.

Adresas: Gaono 7

Saint Germain

„Saint Germain“ irgi yra vienas seniausių restoranų Lietuvoje su aukščiausio lygio aptarnavimu ir Lietuvoje besifilmavusių kino žvaigždžių tokių, kaip Jeremy Irons‘as, John‘as Malkovich‘ius, Daniel‘is Craig‘as, Naomi Watts ir kt., įvertintu à la carte. Restorano meniu žinomas ne tik dėl ištikimybės prancūziškai virtuvei, bet ir dėl stabilumo. Įspūdinga ir šios vietos vyno korta.

Adresas: Literatų 9


Balzac

Savičiaus gatvėje esantis restoranas „Balzac“ - tai lyg Onorė de Balzaco meilės laiškų žavesys ir Paryžiaus romantika viename. Dėl apgalvotų interjero detalių bei prancūzų virtuvės patiekalų trumpam pamiršite, kad esate čia, Vilniaus miesto širdyje. „Balzac“ atmosfera nukelia tiesiai į meilės miestą. Meniu tinka kiekvieno skoniui - rasite ir klasikinių patiekalų, ir įmantresnių virtuvės šedevrų, kuriais lepinamės ne kasdien. Čia nuolat verda gyvenimas, aplinka bohemiška, menas gimsta  lėkštėse. 

Adresas: Savičiaus 7 

O gal vakarieniausite indišku ritmu?

Sue’s Indian Raja

Čia rasite indiškų patiekalų įvairovę. Meniu siūlomi aštrūs kariai, tikroje krosnyje kepti tandori, samosos, pakora, čiatas ir t.t. Tačiau labiausiai Sue's Indian Raja virtuvė žinoma dėl savo stabilios kokybės ir čia naudojamų prieskonių bei ryžių, kurie yra vežami tiesiai iš Indijos. Beje, šios vietos šeimininkas yra indas! Kita džiuginanti detalė restorano langai nukreipti į pagrindinę sostinės Katedros aikštę!

Adresas: Odminių 3

Gaspar’s

Gasparas yra kilęs iš Goa salos Indijoje. Iš ten į restoraną keliauja jo šeimos ruošiamas specialus prieskonių mišinys, kuris ir išskiria šios vietos meniu iš visų kitų ne tik mieste, bet ir apskritai. Neseniai šefas buvo priverstas plėstis ir atidaryti antrąjį restorano aukštą. Tiesa, čia tiekiama ne tipiška indiška virtuvė, greičiau moderni Indijos įkvėpta virtuvė, kurioje naudojami šviežiausi vietiniai produktai.

Adresas: Pylimo 23-3

Jūros gėrybių mėgėjams

Selfish

Jūros gėrybių galima paragauti daugelyje Vilniaus restoranų, tačiau kitos tokios vietos, kurios platus meniu būtų dedikuotas tik konkrečiai šiam žanrui, reikėtų paieškoti. „Selfish“ tarp vilniečių yra populiarus restoranas, o tai leidžia jo šeimininkams šviežias ir kokybiškas jūros gėrybes tiekti prieinama kaina. Beje, „Selfish“ turi savo jūros gėrybių virtuvėlę ir „Gourmet Panorama“.

Adresas: Vilniaus 29

Skandinaviškos virtuvės lyderis

Amandus

Vienas žinomiausių šalies šefų Deivydas Praspaliauskas yra ištikimas skandinaviškai mokyklai. Po studijų ir stažuočių Kopenhagoje grįžęs į Lietuvą, jis pirmasis pakvietė lietuvius ir miesto svečius į degustacines vakarienes, kurias savo restorane „Amandus“ organizuoja iki šiol. Degustacinės 10 žingsnių vakarienės kaina – 55 Eur/asm. Beje, kartu su skandinaviška mokykla, Deivydas į Vilnių atsivežė ir zero waste bei ekologiško subalansuoto maisto idėjas, taigi, valgydami čia prisidedate prie tvarios maisto gaminimo kultūros.

Adresas: Užupio 22

Ispanų virtuvės gerbėjų susitikimo vieta

El Mercado

Tai yra restoranas-turgus, kuriame galima ir pagal visas ispaniškas tradicijas paužkandžiauti prie baro, ir sočiai pavalgyti prie staliuko, ir gurmaniškai apsipirkti. „El Mercado“ ruošia populiariausius ir kruopščiai restorano šeimininkės Vijos, kuri daug laiko praleido šiame saulėtame krašte, atrinktus patiekalus iš skirtingų Ispanijos regionų: Katalonijos, Galicijos, Mursijos, Andalūzijos ir kitų.

Adresas: Didžioji 3

Modernios klasikos puoselėtojai

Dine

Ši vieta patiks tiems, kas mėgsta privatumą, aukšto lygio aptarnavimą ir kruopščiai ištobulintą valgiaraštį. Tiesa, į „Dine“ svečiai sugrįžta ne tik dėl nekintančių pamėgtų patiekalų, pavyzdžiui, tobulojo aštuonkojo su mažomis bulvytėmis ir naminėmis antienos dešrelėmis, bet ir dėl profesionaliai prie jų derinamų vynų. Juk vienas iš vietos šeimininkų vienas geriausių Lietuvos someljė Arminas Darasevičius.

Adresas: Gedimino 35

Gastronomika

Lietuvoje gerai žinomo šefo Liutauro Čepracko , „Gastronomikoje“ patiekalams yra naudojami tik išskirtinės kokybės ingredientai, kurie keliauja iš įvairių pasaulio šalių: Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Japonijos ir pan. Kiekvienas patiekalas degustaciniame meniu turi turėti savo atskirą istoriją. Taigi, Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją.
"Gastronomika"- nėra proginis restoranas, tai tiesiog gero maisto vieta, kurioje svečiams siūlomas degustacinis meniu,  vegetariškas degustacinis meniu bei „a la carte“ meniu. 

Adresas: Bokšto g. 6

Telegrafas

Šis restoranas yra „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ viešbučio dalis, tad čia siūlomi patiekalai įtiks įvairių skonių mėgėjams. Tiesa, kone visi jie yra su lietuviškais intarpais. Vakarienė restorane bus ne tik gardi, bet ir sveika: užkandžiai „Telegrafe“ gaminami be riebalų, desertai – tik subalansuoti, o karštieji patiekalai tiekiami su mažiau kalorijų turinčiais garnyrais. Beje, Telegrafas turi ir à la carte, ir degustacinį meniu, kurio kaina nuo 65 Eur/asm.

Adresas: Universiteto 14

PACAI

Lietuvos gamta yra nuolanki, rami ir darni. Ji slepia daugybę paslėptų lobių, kurie nėra pastebimi. Tas pats apibūdinimas tinka ir lietuviškai virtuvei bei jos ingredientams. Restoranas PACAI siekia atrasti šiuos paslėptus brangakmenius ir pateikti juos taip, kad lėkštėje matytųsi tikrasis ingredientų spindesys. Raktas į autentišką skonį slypi paprastume ir tuo pačiu išraiškinguose bei savituose vietinių ingredientų, tokių kaip kmynai, krapai, krienai ir daugelis kitų, aromatuose. Keičiantis metų laikams, mūsų gamta siūlo įvairiausių aromatų ir tekstūrų, leidžiančių mums būti smalsiems ir be perstojo tyrinėti virtuvėje. Restorano šefus įkvėpė Šiaurės ir Lietuvos virtuvės koncepcija, kuri skatina kurti novatoriškus ir originalius skonius. 

Adresas: Didžioji 7

Azijos skonių virtuvės

Narushi 

Ieškantiems būtent japoniško skonio, verta užsukti į netoli legendinio Halės turgaus įsikūrusį „Narushi“, kuris duris atvėrė 2019 m., bet jau kėsinasi į geriausios sušinės vardą mieste.

Adresas: Pylimo 60

Saigon

Ieškantys tikrų vietnamietiškų skonių, turėtų nenusivilti plačiu ir gardžiu restorano „Saigon“ meniu. Juolab, kad jį sudarė patyrusi šefė Minth Thui, o virtuvėje kasdien sukasi tik vietnamiečiai. Didžiausios pagyros skiriamos pho sriuboms. „Saigon“ restoranai įsikūrę ir „Gourmet Panorama“ bei Ogmios mieste.

Adresas: A. Jakšto 7

Briusly

Šią vietą yra pamėgęs madingasis sostinės jaunimas, mat antrajame „Briusly“ aukšte yra įsikūręs vienas geidžiamiausių Vilniaus naktinių klubų „Opium“. Tačiau šiame restorane kažką tinkamo sau ras visi, kuriems patinka Azijos virtuvės skonis. Beje, pavalgysite ne tik skaniai, bet ir už gerą kainą.

Adresas: Islandijos 4

Naudodamiesi šia svetaine, Jūs sutinkate su slapukų naudojimu analizės, reklamos ir personalizuoto turinio tikslais. Norėdami gauti daugiau informacijos,skaitykite čia.