Nors cepelinai Lietuvoje atsirado šiek tiek seniau nei prieš šimtą metų, lietuviai šį patiekalą laiko tradiciniu. Norėdami paragauti šios įžymybės, eikite į „Stiklių taverną“. Jei jums labiau patinka švarus minimalistinis interjeras, keliaukite į „Queensberry“ restoraną. Prie šiuolaikiškai paruoštų lietuviškų patiekalų čia jums pasiūlys derantį vyną. Lietuviškų vynų pasiūla kelia nuostabą – rūšių virš penkiasdešimties. O jeigu kažko lietuviško norisi vėlyvą naktį, kai daugelio restoranų virtuvės jau uždarytos, užsukite iki paryčių Rotušės aikštėje veikiančią „Amatininkų užeigą“.
Pačiame miesto centre pasijuskite kaip jaukioje sodyboje – žaliame medinės architektūros name „The Old Green House“ taip pat laukia bulvių patiekalai, šonkauliai, užkandžiai prie alaus. Pavalgę norite grožėtis gamta? Rinkitės „Belmonte“ įsikūrusią Joanos Carinavos smuklę, o paskui leiskitės tyrinėti Pavilnių regioninio parko.
Tradicinė lietuviška virtuvė – tai ne tik bulvių patiekalai. Vakarieniaukite kaip didikai, ragaudami pagal autentiškus receptus paruoštų žvėrienos patiekalų restorane „Lokys“. Tai yra vienas seniausių restoranų Vilniuje. XIII-XIX a. virtuvę atraskite restorane „Ertlio namas“, kuriam vadovauja virtuvės šefas Tomas Rimydis. Lietuvos istorinės virtuvės degustacinius meniu jis rengia konsultuodamasis su istorikais. Per metus sukuriami šeši išskirtinai valgiaraščiai. XIX a. vilniečių kulinarines tradicijas atraskite restorane „Mykolo 4“. Čia patiekalai gaminami pagal senųjų Vilniaus ponių receptus. Įdarytos putpelės, ėrienos karka ir midus. Jūsų laukia tikra puota!
Geriausiu Lietuvoje 2018 m. ir 2019 m. pripažintame restorane „Džiaugsmas“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius siūlo paprastą nepaprastą virtuvę. Nustebsite atradę, kaip naujai gali suskambėti jau pažįstami lietuviški produktai. Patirkite degustacinės vakarienės malonumą viename geriausių šalies restoranų „Nineteen18“. Jo virtuvėje vyksta eksperimentai istorinių tradicijų temomis ir gyvuoja lėto maisto filosofija.
Norite prisiminti vaikystę? Užsukite į legendinius „Sultinius“, paragaukite pyragėlių su įvairiausiais įdarais arba užsisakykite Kijevo kotletą. Naujamiestyje esanti valgykla „Montuotojas“ taip pat nenuvils. Nors pietų meniu rasite keletą svetimkūnių, tarkime, lazaniją, vis dėlto, dauguma patiekalų sukels nostalgiją. Atsiskaitymas tik grynaisiais. Panašiai jausitės ir prisėdę viename iš dviejų Vilniuje esančių kaimiško alaus barų „Šnekutis“. Būtinai užsisakykite alaus!
Paragaukite seniausio lietuviško gėrimo, kuriuo kadaise mėgavosi kunigaikščiai. Nors šiandien jis nebegeriamas iš rago, tačiau jo skonis padės bent trumpam grįžti į praeitį. Pačiame miesto centre esančiame specializuotame midaus bare „Girta bitė“ paragaukite lietuviškomis pievomis kvepiančio gėrimo arba sušilkite mėgaudamiesi nealkoholiniu midaus nektaru.